Renkaiden EU-merkinnät. Mitä ne tarkoittavat käytännössä?

EU-rengasmerkintöjen avulla sinun on helppo vertailla eri renkaiden polttoainetaloudellisuutta, märkäpitoa ja ohiajomelua. Asteikko perustuu meille monelle tuttuun mm. kodinkoneissa käytettyyn malliin.

Polttoainetaloudellisuus, asteikko A–G

Renkaiden osuus auton polttoainekustannuksista on noin 20 %. Tämä johtuu ennen kaikkea renkaiden vierintävastuksesta, jota pienentämällä voidaan parantaa tieliikenteen energiatehokkuutta ja näin ollen myös CO2-päästöjä. Ero polttoaineen kulutuksessa A (paras) - ja G (heikoin) -asteikon renkailla on merkittävä, noin 0,6 l/100 km. Polttoaineen säästö on noin 90 litraa vuodessa 15 000 ajokilometrimäärällä.

Märkäpito, asteikko A–F

Märkäpito ilmoittaa renkaan jarrutustehon märällä tiellä. Märkäpitoluokka määritellään vertaamalla renkaan suorituskykyä referenssirenkaaseen. Ero jarrutusmatkassa märällä asfaltilla A- (paras) ja F (heikoin) -asteikon renkailla on noin 18 metriä, kun nopeus on 80 km/h. Se vastaa neljän auton mittaa.

Ohiajomelu, asteikko 1–3

Liikennemelu on merkittävä ympäristöongelma. Ohiajomelu ilmaisee renkaan vierintämelutason desibeleinä. Vierintämelulla tarkoitetaan renkaan aiheuttamaa ohiajomelua – ei sisäistä melutasoa, jonka kuljettaja havaitsee auton sisältä. Ohiajomelu on kuvattu desibelien lisäksi mustilla aalloilla, jotka kertovat sen, ylittääkö renkaan meluarvo tyyppihyväksynnän maksimiarvon. Asteikolla yksi musta aalto on hiljaisempi kuin EU-tyyppihyväksyntä edellyttää, kaksi mustaa aaltoa on EU-tyyppihyväksynnän mukainen taso ja kolme mustaa aalto ylittää EU-tyyppihyväksynnän tason.

 Siirry rengashakuun